[...] ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost poziomu glukozy we krwi i zapewnić uczucie sytości na dłużej. Podsumowując Biały ryż nie zajmuje wysokiej pozycji pod kątem zawartości składników odżywczych i błonnika. [...]
Redukcja masy ciała jest procesem, który zawsze wiąże się z utratą mięśni oraz rozmaitymi zmianami w profilu hormonalnym. Gdyby nie wiązały się z nią koszty, nie istniałoby błędne koło: zwiększanie masy ciała - redukcja. Co się dzieje, gdy zwiększamy masę ciała? Z reguły ten proces wiąże się z odkładaniem tkanki tłuszczowej, nie istnieją czyste [...]
Żywienie odgrywa istotną rolę w życiu ludzi niezależnie od wieku, czy poziomu aktywności fizycznej. Niektóre grupy osób jednak mają nieco wyższe wymagania żywieniowe. Grupę taką stanowią między innymi młodzi adepci sportu – poza tym, że ich organizmy cały czas potrzebują substancji budulcowych do rozwoju, to muszą jeszcze „nadrabiać” pewne straty [...]
[...] energię przy wykorzystaniu ujemnego bilansu energetycznego w skali tygodnia = 3500 kcal (czyli 500 kcal dziennie). Poinstruowano je, aby utrzymywały zwykły poziom aktywności fizycznej. Dieta + trening: w tej liczącej 98 kobiet grupie uczestniczki trenowały 4 x w tygodniu, wydatkując 2530 kcal (~632 kcal w jednostce treningowej). [...]
[...] serwatkowego oraz kazeina powodowały, iż posiłek nie zwiększał w tak dużym stopniu stężenia glukozy we krwi, gdy porównano wartości z podawaniem glukozy Odżywka białkowa a poziom trójglicerydów - wnioski Nawet pojedyncza dawka białka serwatkowego może zmniejszyć ekspozycję tętnic na cząsteczki trójglicerydów. Może mieć to duże znaczenie [...]
[...] produktem, ale tak jest. W jego liściach znajduje się grupa związków zwanych tylakoidami, które w trakcie jedzenia aktywują hormon GLP-1. Hamuje on apetyt oraz reguluje poziom cukru we krwi. Najszybszą opcją na zjedzenie porcji szpinaku, jest zmiksowanie go wraz z wodą w formie koktajlu. Jabłka Kiedy jesteś głodny, weź jabłuszko. Ten smaczny [...]
Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) to stan, w którym wątroba zostaje zatkana tłuszczem, co skutkuje nadmiernym poziomem tłuszczu we krwi, czyli trójglicerydów. Normalnie wątroba powinna zawierać od 5% do 10% tłuszczu, ale jeśli masz NAFLD, jest on znacznie wyższy, co prowadzi do problemów zdrowotnych. Dlaczego schorzenie to [...]
Jedzenie jest jednym z warunków naszego życia, dzięki niemu możemy przetrwać. Dostarcza nam potrzebnych do życia składników odżywczych, aby zoptymalizować funkcjonowanie naszego organizmu. Oprócz tego jest doskonałą bazą do osiągania naszych celów sylwetkowych. Kiedy chcemy coś zmienić, np. schudnąć czy poprawić parametry zdrowotne, wówczas [...]
Jeszcze kilka lat temu na siłowniach popularne było następujące zdanie: jeśli ktoś nie dba o zapewnienie odpowiedniej ilości i jakości przerw w cyklach treningowych, organizm prędzej czy później sam upomni się o niezbędny odpoczynek. Jakże to prawdziwe... Najczęściej odbywa się to kosztem pojawienia się infekcji górnych dróg oddechowych - [...]
[...] układu sercowo-naczyniowego oraz mózgu zarówno w stresie, jak i procesach starzeniowych. Poprawiają one przepływ krwi przez mózg, a jednocześnie korzystnie wpływają na poziom acetylocholiny, neuroprzekaźnika związanego z pamięcią, czy prawidłowymi skurczami mięśni. Związki te mogą modulować aktywność układu odpornościowego i przyczyniać się [...]
[...] kalorii (poniżej zapotrzebowania organizmu, tzw. deficyt kaloryczny), z drugiej zaś strony, zwłaszcza w przypadku osoby pragnącej prezentować sylwetka o bardzo niskim poziomie tkanki tłuszczowej, zwiększone zostaje wydatkowanie energetyczne za pomocą ćwiczeń aerobowych, a czasami również (błędnie w moim przekonaniu) zwiększonych objętości [...]
[...] podkreślić, że wyniki badania van der Merwe nie zostały nigdy powtórzone, a intensywne treningi siłowe, jak wynika z innych badań, mogą same z siebie prowadzić do wzrostu poziomu DHT w surowicy krwi. Testosteron też niewinny Do tej pory wpływ suplementacji kreatyny, w zakresie dawek 3-25 g na dobę przez okres od 6 dni do 12 tygodni, na poziom [...]
[...] złożone pochodzące między innymi z kaszy gryczanej, makaronu z pszenicy twardej durum oraz ryżu. 17 g błonnika na porcje Składniki te są bogate w błonnik pokarmowy, którego poziom w jednej porcji HUMMY może sięgać nawet 17 gramów. Związek ten jest bardzo istotny dla zdrowia, gdyż wpływa on na obniżenie poziomu cholesterolu w tym frakcję LDL we [...]
Colostrum, znane również jako siara, to pierwsze mleko wydzielane przez gruczoły mlekowe ssaków tuż po porodzie. Jest to wyjątkowe mleko, różniące się składem od typowego mleka matki, które pojawia się później. Colostrum wykorzystywane w suplementach diety pochodzi zwykle od krów. Jak się dawkuje colostrum? Jednym z wyznaczników dobrej jakości [...]
[...] Jest to najlepszy rodzaj ze względu na długi czas uwalniania energii do krwiobiegu. Po zjedzeniu większej dawki węglowodanów złożonych nie dopadnie nas senność oraz poziom cukru we krwi będzie ustabilizowany, co sprawi, że na treningu nie powinno dochodzić do wahań poziomu glukozy we krwi. Produkty, jakie możemy dołączyć do posiłku to: [...]
[...] chrząstek, wzrost wytwarzania prolaktyny (poprzez wpływ na wazoaktywny peptyd jelitowy = VIP), wzmaga aktywność aromatazy i syntezę progesteronu Wpływ na zwiększenie się poziomu IGF-1 mają: dieta wysokotłuszczowa i bogata w białko, ilość IGF-1 spada pod wpływem węglowodanów, wydzielanie hormonu wzrostu czyli GH, estradiol – niezależnie od GH [...]
[...] spotkać można również związki modulujące neurobiologiczną odpowiedź organizmu na stres. Działanie takie pożądane jest głównie z punktu widzenia utrzymania odpowiedniego poziomu skupienia, co ma duże znaczenie podczas najbardziej wymagających treningów. Szczególnie godne uwagi są tutaj związki bioaktywne m.in. z różeńca górskiego [...]
[...] informacje zawarte w niedawno opublikowanej pracy opartej na przeglądzie wyników badań eksperymentalnych (a nie obserwacyjnych), w których oceniano wpływ konsumpcji jaj na poziom markerów ryzyka rozwoju chorób układu krążenia o podłożu miażdżycowym u osób z cukrzycą typu 2 i zagrożonych tą przypadłością. Autorzy w styczniu 2016 roku postanowili [...]
Nadal wiele osób boi się sztucznych słodzików, ale większość z tego, co można o nich usłyszeć i przeczytać to mity. Artykuł ten pomoże Ci oddzielić fakty od fikcji i poznać prawdę dotyczącą słodzików. Wyciągnijmy racjonalne wnioski, patrząc na to, co mówią na ten temat badania naukowe. Podsumowując W oparciu o wyniki wielu badań można [...]